PRZEPIS NA TARTĘ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Krok 1:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50- 60 g wody
- 4 łyżki cukru pudru
Mąkę, cukier puder
i masło siekać razem, gdy masło jest w małych kawałkach, dodać żółtko i wodę i
zagnieść.
Zagniecione,
gładkie ciasto wałkować na blacie, nawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć do
formy. Odciąć brzegi, spód lekko nakłuć i schować do lodówki, by się schłodziło
na około 30 min.
Krok 2:
Nadzienie:
- 400 g pokrojonego rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g migdałów w płatkach
Rabarbar
opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać
cukier, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i na większym ogniu
zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż
rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się. W międzyczasie raz delikatnie
wymieszać.
Rabarbar
wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po
rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje i
zredukuje się do ilości około 1/2 szklanki, w międzyczasie dodawać resztę soku
zbierającego się w misce.
Odcedzony
rabarbar włożyć do syropu w garnku, dodać rodzynki i bardzo delikatnie
przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.
Truskawki
pokroić.
Migdały
uprażyć na patelni.
Krok 3:
Pieczenie:
Nagrzać
piekarnik do 180°C. Wyjąć ciasto
z lodówki, położyć na nim nadzienie razem z pokrojonymi truskawkami.
Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu posypać migdałami.
Jeśli macie
swoje inne, ulubione przepisy na tarte, podzielcie się nimi z nami ! :)
0 komentarze