PRZEPIS NA TARTĘ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

By 04:38



Krok 1:
Kruche ciasto:

- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50- 60 g wody
- 4 łyżki cukru pudru
Mąkę, cukier puder i masło siekać razem, gdy masło jest w małych kawałkach, dodać żółtko i wodę i zagnieść.
Zagniecione, gładkie ciasto wałkować na blacie, nawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć do formy. Odciąć brzegi, spód lekko nakłuć i schować do lodówki, by się schłodziło na około 30 min.

Krok 2:
Nadzienie:

- 400 g pokrojonego rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g migdałów w płatkach

Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na  kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i na większym ogniu zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się. W międzyczasie raz delikatnie wymieszać.
Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje i zredukuje się do ilości około 1/2 szklanki, w międzyczasie dodawać resztę soku zbierającego się w misce.
Odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku, dodać rodzynki i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.

Truskawki pokroić.
Migdały uprażyć na patelni.

Krok 3:
Pieczenie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyjąć ciasto z lodówki, położyć na nim nadzienie razem z  pokrojonymi truskawkami.  Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu posypać migdałami.


Jeśli macie swoje inne, ulubione przepisy na tarte, podzielcie się nimi z nami ! :)


You Might Also Like

0 komentarze