SKARBY UKRYTE W SUSZONYCH OWOCACH

By 05:39

Co myślicie o suszonych owocach ?

Ostatnio w Warszawie, całkiem przez przypadek, trafiłyśmy na Jarmark Produktów Regionalnych  i... 
BUM! miłość od pierwszego wejrzenia ! Stoisko OWOCE ŚWIATA podbiło nasze serca! 
Góry kolorów, zapachy, egzotyczne kraje, obok tego nie dało przejść się obojętnie :)

Niezwykłe doznania smakowe, za sprawą suszonych i kandyzowanych owoców z ponad 20 krajów?To coś idealnego dla nas ! Spróbowałyśmy między innymi: 
- pomelo- Indie
- papayi- Ekwador
- banana- Tajlandia
- kiwi- Nowa Zelandia
- kumkwata- Japonia
- mango- Ekwador
- morwy białej- Turcja
- jagody goji- Chiny
- daktyla- Izrael
- czereśni- Azja
-imbiru bez cukru- Tajlandia
- ananasa naturalnego- Kolumbia
- suszonego aloesu i kokosa

Niektóre smaki były nam znane, ale odkryłyśmy też dużo pysznych nowości :)

WŁAŚCIWOŚCI:
Poza tym, że są pyszne, suszone owoce stanowią również źródło witamin minerałów i błonnika.
Powinny być nieodłącznym składnikiem naszej diety. Morele i śliwki bez problemu mogą zastąpić kaloryczne słodycze. Osobom z problemem nadwagi poleca się suszone śliwki i figi. Suszone owoce obniżają cholesterol, przyspieszają trawienie, co może pomóc zrzucić nam zbędne kilogramy. łagodzą także podrażnienia żołądka, poprawiają krążenie krwi. To daktyle zapobiegają zawałom serca i zakrzepom. Aloes kandyzowany, to na polskim rynku nowość, znany jest przede wszytskim z właściwości oczyszczających organizm. A banany, dzięki witaminom z grupy B, poprawią nam nastrój :)

JAGODY GOJI
I wreszcie, bardzo modne w ostatnim czasie, jagody goji, które nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu i należą do "superżywności". W medycynie naturalnej krajów azjatyckich są wykorzystywane od ponad 2500 lat. Wykorzystywane były i są w chorobach serca, wątroby, płuc i reumatyzmu. Wierzy się, że wzmacniają system odpornościowy, poprawiają stan kości, stawów i wzroku, a nawet opóźniają proces starzenia się, oraz mogą zahamować postęp choroby nowotworowej. 

RADA:
Przed zjedzeniem, trzeba pamiętać o umyciu owoców. Środki używane do zabezpieczenia owoców przed sklejaniem, mogą powodować alergie, lub podrażnić jelita.





Suszone owoce to świetny podwieczorek, można je jeść bez dodatków, ale z jogurtem czy mlekiem i musli też nie tracą na wartości :) Są również wspaniałym składnikiem do ciast i innych deserów. Możliwe jest także zestawienie ich ze słonymi daniami, np. pieczeniami lub ryżem. 
My wybrałyśmy już nasz ulubiony zestaw do musli z mlekiem: naturalny ananas, mango, kandyzowany aloes i kokos <3





You Might Also Like

2 komentarze